033 47 67 797

tot 21 uur bereikbaar

Search
Close this search box.
Truste Hoge korting op Showroommodellen
Tempur Summer Sale 2024
Pullman Express - Beste uit de Test
Pullman Express - MR
Slide
Wie goed slaapt,
geniet van het leven
Zwitserse top kwaliteit Dauny dekbedden en kussen
Carpe Diem Comfortable Savings
Pullman Gratis Bedverlichtingspakket
Avek BUDT2023
Leverbaar vanaf €2995
The original Boxspring Ninety
previous arrow
next arrow

‘Hmmm… Lekker snacken voor het slapen!’

BLOG Truste Slaapcomfort

Donderdag 21 april 2022

Hmmm… Lekker snacken voor het slapen!

Het is één van ’s werelds meest bekende guilty pleasures: ’s avonds even lekker snacken op de bank tijdens een goede Netflix serie. Ik kan daar zelf ook enorm genieten van genieten. Toastje, chippie, goed glas wijn erbij.. Je herkent het vast wel…! Toch weten we dat als je je regelmatig – voor sommigen zelfs elke avond – tegoed doet aan calorierijke snacks er een bepaald gevolg aan vast zit: je komt aan.

Als slaapexpert ben ik dagelijks bezig met mensen voorzien van een goed slaapadvies, en indirect help ik ze dus graag aan een goede nachtrust. Daarom heb ik in deze BLOG enorm goed nieuws: er zijn 8 snacks die zowel je slaap verbeteren, erg lekker zijn (let op: smaken verschillen😉) en die je qua calorieën met een gerust hart kan oppeuzelen zonder met het bekende schuldige genoegen in bed te duiken!

Allereerst nog even dit: er wordt vaak gezegd dat je ‘s avonds na 20.00 uur beter niet meer kunt eten, omdat je daar dik van zou worden. Gelukkig is daar dan ook niets van waar. Het ligt er simpelweg aan wat en hoeveel je eet. Kortom, ik geef je graag deze acht gezonde voedingsmiddelen als tip die uitstekend kunnen dienen als snacks, je helpen sneller in slaap te vallen en langer door te slapen.

Ongezouten amandelen

We trapje af met een best bekende ‘gezonde snack’. Een handje ongezouten amandelen voor je naar bed gaat, is een goed idee. Ze zijn niet alleen een bron van goede vetten en proteïnen, ze helpen je lichaam ook melatonine aanmaken. Dit lichaamseigen hormoon zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Omdat amandelen ook tryptofaan en magnesium bevatten, helpen ze bovendien je hartslag verlagen. Hierdoor wordt je rustiger en slaap je makkelijker in.

Vijgen

Vijgen zitten vol met kalium, calcium en ijzer. Deze mineralen hebben een ontspannende invloed op je spieren en je bloedsomloop. Bovendien zorgen de voedingsvezels dat je langer verzadigd bent. Een paar vijgen tijdens je favoriete serie is dus een prima idee!

Ongezouten pistachenootjes

Lekker! En heel mooi: deze zitten boordevol slaapbevorderende stoffen: proteïne, vitamine B6 en magnesium. Let bij deze pistachenootjes wel écht op je portiegrootte want deze bevatten wel degelijk calorieën. En wetenschappers waarschuwen dat teveel calorierijke snacks voor het slapengaan je juist wakker houden. Dus neem deze met mate!

Bananen

Onze gele vrienden bevatten kalium en magnesium, stoffen die ontspannend werken op je spieren en zenuwen. Ze bevatten ook vitamine B6, dat tryptofaan helpt omzetten in serotine, wat het slaapbevorderende effect versterkt. Ook fijn: veel mensen geven aan minder last van nachtelijke spierkrampen in hun benen te hebben als ze een banaan eten voor het slapen gaan.

Zure kersen

Deze zul je niet vaak gehoord hebben: zure kersen. Deze vruchten zitten boordevol het al eerder genoemde melatonine. Ook leuk: je kunt ze eten, maar je kunt ook kersensap drinken voor het

slaapverwekkende effect. Bij het eten hebben je darmen wel de voordelen van de voedingsvezels, dus dat geniet de voorkeur.

Pruimen

Ook pruimen zitten boordevol B6, calcium en magnesium die helpen bij de aanmaak van melatonine. Extra tip: Eet ze het liefst vers, of let in ieder geval op je portiegrootte. Gedroogde pruimen bevatten niet meer suiker dan verse pruimen, maar door het kleinere formaat overeet je je snel.

Haver

Haver bevat behalve slaaphormoon melatonine ook complexe koolhydraten waardoor je je (lekker) slaperig gaat voelen. Bovendien bevat havermout vitamine B6, wat weer helpt bij de aanmaak van serotonine. Bij stevige trek in de avond, kun je dus prima een kommetje havermout nemen.

Zuivel

Dan tot slot: zuivel. Calcium helpt het lichaam bij de opname van tryptofaan. Dat is weer belangrijk voor de aanmaak serotine, die weer zorgt voor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Melk, kaas, yoghurt: het is dus allemaal een goed idee voor het slapengaan. Mits je de porties kaas binnen de perken houdt uiteraard, want daar kan ook veel vet in zitten en je eet het makkelijk weg.

Laatste tip geef ik je qua drank want van al die snacks krijgt je dorst in de uren voor het slapengaan. Neem vooral een kopje kamillethee. Ook daar slaap je heerlijk op!

Fijne nachtrust!

Fred van der Veer

Eigenaar Truste Slaapcomfort in Amersfoort

Ik wil een afspraak maken

Afspraak maken
Tijd

Wij zullen u niet ongevraagd benaderen. U ontvangt een eenmalige afspraakbevestiging per e-mail.

Afspraak vrijblijvend advies

Vrijblijvend advies
Tijd
Kunnen wij je helpen?