033 47 67 797

tot 21 uur bereikbaar

Search
Close this search box.
Truste Hoge korting op Showroommodellen
Tempur Summer Sale 2024
Pullman Express - Beste uit de Test
Pullman Express - MR
Slide
Wie goed slaapt,
geniet van het leven
Zwitserse top kwaliteit Dauny dekbedden en kussen
Carpe Diem Comfortable Savings
Pullman Gratis Bedverlichtingspakket
Avek BUDT2023
Leverbaar vanaf €2995
The original Boxspring Ninety
previous arrow
next arrow

‘Overdag tips voor een betere nachtrust!’

BLOG Truste Slaapcomfort

Donderdag 4 mei 2022

Overdag tips voor een betere nachtrust!

De laatste BLOGS die ik heb geschreven gingen qua inhoud over het verbeteren van je nachtrust. Het waren vooral tips die je kan toepassen, en niet zozeer uit de bedden die ik doordeweeks adviseer in mijn showroom in Amersfoort. Het zijn tips die breder gaan dan enkel het beste matras. Uit de reacties merk ik dat men dat waardeert. Dat komt goed uit want ik vind het fijn om namens Truste Slaapcomfort te adviseren en voor mijn relaties ga ik graag een stapje verder.

Recentelijk kwam ik weer op een leuk artikel waarin ik jullie graag meeneem. Ditmaal kreeg ik van Gezondheidsnet (www.gezondheidsnet.nl) 11 simpele dingen die je overdag kunt doen om beter te slapen. Hoe fijn is het om dingen overdag al toe te passen zodat je je kans op een goede nachtrust vergroot? Hier 11 tips!

1) Sta op (een vaste) tijd op

Even uitrekken, snoozen, je nog een keer omdraaien… Het is verleidelijk om te blijven liggen, zeker op je vrije dag. Maar op vaste tijden naar bed gaan en er weer uit komen kan juist helpen bij slaapproblemen. Lang uitslapen kan deze regelmaat in de war schoppen. Tip: probeer eens een week een vaste tijd voor het slapen gaan, en een vaste tijd voor het wakker worden.

2) Ga overdag naar buiten

Iets wat we zeker hebben ervaren in de afgelopen jaren van de Covid-19 pandemie: ga overdag even naar buiten. Maak een wandeling tijdens je lunchpauze of in de middag. Daglicht is namelijk heel goed voor je biologische klok. Zie je overdag meer licht, dan maakt je lichaam ’s avonds meer slaaphormoon aan.

3) Houd middagdutjes kort

Slaap je ’s nachts slecht, dan klinkt een middagdutje misschien heel aantrekkelijk. Op zich is eventjes wegdommelen overdag gezond, maar houd je middagdutje wel kort en ga niet laat op de dag nog even liggen. Als je al slaapproblemen hebt, gooien lange en te late dutjes je slaapritme overhoop.

4) Beweeg (sporten!)

Regelmatig bewegen kan ervoor zorgen dat je beter slaapt. Buiten sporten en het liefst voor het avondeten: dat is het beste. Vlak voor je naar bed gaat sporten, leidt er vaak juist toe dat je niet meer in slaapt valt.

5) Pas op met cafeïne

Herkenbaar voor veel mensen: teveel koffie. De werking van cafeïne voel je ongeveer een half tot twee en een half uur na je kop koffie. Sommige mensen merken de effecten van cafeïne nog veel langer. De beste tip: een glas water in de middag.

6) Kies de juiste avondsnack

Dit is tevens een kleine terugblik op mijn vorige BLOG. Neem ’s avonds een havermoutkoekje met een glas melk. Het aminozuur tryptofaan dat erin zit, maakt je waarschijnlijk wat doezelig. Geen zin in elke avond een havermoutkoekje? Dat snap ik. Lees dan mijn vorige BLOG nog even terug!

7) Verduister je slaapkamer

Laten je gordijnen teveel licht door? Pak het aan want het hormoon melatonine speelt een belangrijke rol in je slaap-waakritme. Zo maakt het je slaperig als het donker wordt, maar dan moet het wel donker genoeg zijn. Verduister je slaapkamer voor een betere nachtrust.

8) Reserveer piekertijd

Herkenbaar? Lig je in je bed te woelen, malend over de dag van morgen? Reserveer dan elke dag wat piekertijd: een halfuurtje waarin je de volgende dag plant, je mail opruimt en andere losse eindjes afrondt. Schrijf op wat je morgen moet doen en waar je je druk over maakt. Zo ga je met een geruster gevoel naar bed.

9) Zet je verwarming lager

Zeker in tijden als deze met de alsmaar stijgende energieprijzen een fijne tip. De meeste mensen slapen het beste bij 16 à 18 graden Celsius. Eén ding is zeker: als het heel warm is, slaap je niet lekker. In een ijskoud bed lig je waarschijnlijk ook wakker.

10) Alcohol: Nee, drink geen slaapmutsje

Alcohol is geen geschikt slaapmutsje, zo blijkt uit onderzoek van het London Sleep Center. Het helpt je sneller en dieper in slaap te vallen, maar verstoort ook je REM-slaap, ook wel bekend als droomslaap. Als je te vaak alcohol gebruikt om in slaap te vallen kan het zelfs leiden tot slapeloosheid. Bovendien gaan sommige mensen snurken na een borrel. De onderzoekers adviseren om twee uur voor het slapen gaan geen alcohol meer te drinken.

11) Zet je televisie uit. En je telefoon!

Waarschijnlijk voor 9 van de tien mensen herkenbaar: nog even scrollen door social media, je mail checken, of WhatsAppen met je beste vriend/vriendin. Niet doen. Simpel: doe ongeveer een uur tot een half uur voordat je gaat slapen alle beeldschermen uit. Het blauwe licht verstoort je slaappatroon en de beelden houden je hersenen veel te wakker. Pak liever een boek, klets een beetje, maak een ommetje of staar gewoon nog even voor je uit. Dat verbetert je nachtrust en dat is goed voor je.

De 12e tip is en blijft natuurlijk voor mij: ik wens jullie een fijne nachtrust en daarom – als al deze tips niet werken – dan help ik je graag aan het laatste zetje: een prachtig bed met het beste matras!

Tot snel!

Fred van der Veer

Truste Slaapcomfort BV

Ik wil een afspraak maken

Afspraak maken
Tijd

Wij zullen u niet ongevraagd benaderen. U ontvangt een eenmalige afspraakbevestiging per e-mail.

Afspraak vrijblijvend advies

Vrijblijvend advies
Tijd
Kunnen wij je helpen?