033 47 67 797

tot 21 uur bereikbaar

Search
Close this search box.
Truste Hoge korting op Showroommodellen
Tempur Summer Sale 2024
Pullman Express - Beste uit de Test
Pullman Express - MR
Slide
Wie goed slaapt,
geniet van het leven
Zwitserse top kwaliteit Dauny dekbedden en kussen
Carpe Diem Comfortable Savings
Pullman Gratis Bedverlichtingspakket
Avek BUDT2023
Leverbaar vanaf €2995
The original Boxspring Ninety
previous arrow
next arrow

Wat is REM slaap eigenlijk?

Wat is REM slaap eigenlijk?

‘Ja, ik ben denk ik niet echt in mijn REM slaap gekomen vannacht!’ Vaak hoor je elke week deze uitspraak ergens wel eens iemand maken. Vaak als iemand een slechte nacht heeft gehad, weer eens heeft liggen piekeren of wanneer de jonge kids er weer eens een heibelse nacht van hebben gemaakt.

Aan tafel in onze mooie showroom in Amersfoort vraag ik mijn gesprekspartners dan wel eens: ‘Weet je wel wat REM slaap precies inhoudt?’ Vaak mag ik dan daarna mijn functie als slaapexpert etaleren, hetgeen mij altijd weer energie geeft. Nu besloot ik dit ook eens op papier te zetten.

Allereerst: we maken allemaal elke nacht meerdere slaapcyclussen door, en zo’n slaapcyclus kunnen we in twee soorten slaap onderscheiden;

  • Non-REM slaap
  • REM slaap

REM staat trouwens voor “Rapid Eye Movement”, maar daarover zometeen meer!

Allereerst de Non-REM slaap, die bestaat uit vier fases;

  • Fase 1: de overgang tussen waak en slaap
  • Fase 2: lichte slaap
  • Fase 3 & 4: diepe slaap

Een gehele slaapcyclus bestaat uit de vier fases van de Non-REM slaap, opgevolgd door de REM slaap zelf. Eigenlijk vijf fases dus.

Leuk weetje tussendoor: een volledige slaapcyclus neemt ongeveer 1,5 uur tijd in beslag en herhaalt zich 4 tot 5 keer per nacht. Daardoor draai je je nog wel eens om in je slaap 😊

Slapen is een actieve toestand!

Vroeger ging men ervan uit dat tijdens de slaap onze hersenen zich in een passieve staat bevonden, alsof ze als het waren werden uitgezet. Niets is minder waar! Slapen is namelijk een actieve toestand, en elke slaapfasen heeft een specifieke functie;

  • De diepe slaap zorgt voor de fysieke herstelfunctie van onze slaap. Allerlei stoffen (onder meer groeihormoon) worden aangemaakt die bijdragen om lichamelijk te recupereren. De hersengolven vertragen en vergroten in amplitude. Het kost veel moeite om iemand te wekken uit diepe slaap en dit gaat gepaard met desoriëntatie en grote sufheid.
  • Tijdens de REM slaap (ook wel droomslaap genoemd) dromen we het meest want dan zijn onze hersenen zeer actief. De ogen maken snelle bewegingen (“rapid eye movements”) en de spanning in de skeletspieren valt weg. REM slaap is cruciaal voor het verwerken van informatie, het leggen van nieuwe verbanden en onze mentale fitheid.

Het mag duidelijk zijn waarom we slapen en waarom goede slaap zo essentieel is voor ons mensen. Een goede slaap is belangrijk om het risico op fysieke (verhoogd bloeddruk, hartaandoeningen, suikerziekte, mogelijk zelfs dementie, …) en mentale gezondheidsproblemen (depressie, burn-out, angstaanvallen, …) te verminderen.

Daarom sluit ik af om te preken voor eigen parochie – hetgeen mag in mijn eigen BLOG 😊 – en attendeer ik iedereen wederom op het belang van het hebben van een goed bed.  Ik heet eenieder van harte welkom in onze showroom van Truste Slaapcomfort in Amersfoort!

Groeten,

Fred van der Veer

Trotse eigenaar Truste Slaapcomfort in Amersfoort

Ik wil een afspraak maken

Afspraak maken
Tijd

Wij zullen u niet ongevraagd benaderen. U ontvangt een eenmalige afspraakbevestiging per e-mail.

Afspraak vrijblijvend advies

Vrijblijvend advies
Tijd
Kunnen wij je helpen?